ADHD-val karanténban

ADHD-val karanténban

Tisztelt Szülők!

Az országos járványügyi helyzet változásokat hozott mindennapi életünk körülményeiben,  új kihívásokat hozva a gyermekek  otthoni  ellátását, tanulmányainak és viselkedésének mederben tartását illetően.
Várhatóan legalább két hónapra több területen leáll, illetve erősen korlátok közé szorul mindennapi életünk több vonatkozása. Érdemes előrelátóan hozzáállnunk a mindennapokhoz, hogy később könnyebb legyen a normál kerékvágásba való visszaállás.
Továbbra is szükség van a keretek tartására és emellett egy kis előretekintésre, tervezésre.

Gyermekük viselkedésével kapcsolatban leginkább a korábbi nyári tapasztalatok lesznek eligazítóak, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a tervek szerint a tananyaggal is haladni kell.

A. Ami figyelemzavaron, túlmozgékonyságon, impulzivitáson segítő gyógyszert illeti:

I. A gyerekek egy részének a megváltozott körülmények között valószínűleg nem lesz szüksége gyógyszeres terápiára.
Leginkább azok közül kerülnek ki ők, akiknek figyelemzavarában jelentős szerepet játszik az érzékszervi túlérzékenység, mint a figyelemelterelődés fontos komponense, akik kétszemélyes helyzetben jellemzően sokkal jobban teljesítenek mint nagyobb csoportban.

II. A gyerekek egy másik csoportjának a tanulásban való haladás miatt kell a gyógyszer támogató hatása, de kevesebb ideig, csak tanulás idejére korlátozódóan. Egyébként családi körben a magatartásuk kezelhetővé, menedzselhetővé válik. Ők azok, akiknél kihagyhatóvá válhat egy délelőtti vagy délutáni adag – a tanulási terhek eloszlásától függően.

III. A gyerekek egy harmadik csoportjának pedig a strukturálatlanul maradt idő és a viselkedési problémák miatt ugyanúgy, vagy még inkább szüksége lesz a gyógyszeres terápiára, esetleg emelésre, gyógyszerváltásra vagy más gyógyszerrel való kiegészítésre is sor kerülhet.

Ami az egyéb kiegészítő terápiákat illeti fontos, hogy ha lehetőség van rá, azok rendszeres alkalmazását folytassák.
Ezek nemcsak az idegrendszer aktuális működésére  hatnak jótékonyan, hanem az idegrendszer jelenleg is folyó fejlődési folyamataitra is, amelyek aztán meghatározzák azt, hogy az életük elkövetkezendő éveiben milyen minőségű lesz teljesítményük, érzelem-háztartásuk, kapcsolataik, stb.:  hogyan fognak boldogulni mindennapjaikban.
A célzott eliminációs diétára, az étrendkiegészítőkre (omega-3-zsírsav, D vitamin, magnézium, probiotikum, cink), a fejlesztésekre, rendszeres testmozgásra, megfelelő pihentető alvásra, folyadék-fogyasztásra gondolok itt.

Folyt. köv.